Gyártástervezés (CP/FMEA/PF)

FŇĎoldal > Modulok > Gy√°rt√°stervez√©s (CP/FMEA/PF)
A t-method szoftver ir√°ny√≠t√°si rendszerek mŇĪk√∂dtet√©se sor√°n felmer√ľlŇĎ ig√©nyek √©s k√∂vetelm√©nyek egyszerŇĪ, gyors √©s adatbiztos megold√°s√°t szolg√°lja.

t-method ‚Äď GY√ĀRT√ĀS TERVEZ√ČS T√ĀMOGAT√ĀSA

A minŇĎs√©gtervez√©s minden szervezet sz√°m√°ra komoly feladatot jelent. Az APQP dokumentumok l√©trehoz√°sa, adat koherenci√°juk biztos√≠t√°sa, az √ľzemi ter√ľletek aktu√°lis inform√°ci√≥val val√≥ ell√°t√°sa felgyorsult vil√°gunkban hagyom√°nyos eszk√∂z√∂kkel szinte lehetetlen. A t-method szoftver olyan eszk√∂z, mellyel k√∂nnyen, l√©nyegesen kisebb erŇĎforr√°s r√°ford√≠t√°ssal, 100%-ban pap√≠rmentesen, a vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎen, a vevŇĎ √°ltal k√≠v√°nt nyelveken v√©gezhetj√ľk a minŇĎs√©gtervez√©st. A rendszer alkalmaz√°sa a term√©kminŇĎs√©g javul√°s√°hoz vezet √©s elŇĎseg√≠ti a vevŇĎi megel√©gedetts√©g javul√°s√°t. Struktur√°lt, egym√°sb√≥l t√°pl√°lkoz√≥ adat bevitellel kezelhet√ľnk:

 • Term√©kt√∂rzset, term√©kjellemzŇĎ m√°trixot,
 • Term√©k √©s term√©kcsal√°d specifikus gy√°rt√°si folyamat√°br√°kat, mŇĪvelet specifikus mŇĪveletle√≠r√°sokat,
 • PFMEA-kat,
 • Protot√≠pus, elŇĎgy√°rtm√°ny √©s sz√©ria Control Plan-eket, term√©k √©s mŇĪvelet specifikus ellenŇĎrz√©si terveket √©s m√©rŇĎlapokat

t-method ‚Äď TERM√ČKT√ĖRZS

 • A term√©kt√∂rzs fa szerkezetŇĪ bemutat√°sa √©s kezel√©se lehetŇĎv√© teszi a term√©k/ term√©kek √∂ssze√©p√ľl√©s√©nek a bemutat√°s√°t, komlex dokument√°ci√≥ elk√©sz√≠t√©s√©t.
 • A vevŇĎtŇĎl √©rkezŇĎ k√∂vetelm√©nyek k√∂nyvelhetŇĎk √©s bemeneti dokumentumok (Pl.: vevŇĎi rajz) a term√©k adatlaphoz kapcsolhat√≥k, √≠gy ezen inform√°ci√≥k k√∂nnyen, gyorsan visszakereshetŇĎk √©s az √©rintettek sz√°m√°ra el√©rhetŇĎk.
 • A term√©kjellemzŇĎk, a megk√ľl√∂nb√∂ztetett jellemzŇĎ kijel√∂l√©ssel egy√ľtt t√©telesen a term√©khez rendelhetŇĎk. PFMEA √©s Conrol Plan szerkeszt√©skor ezt az adatb√°zist felhaszn√°lva adjuk meg az √©rintett adatokat, ez√°ltal az adatkoherencia √©s a megk√ľl√∂nb√∂ztetett jellemzŇĎk kezel√©s√©re vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°sok teljes√≠t√©se biztos√≠tott.
 • A term√©kjellemzŇĎ m√°trixban a mŇĪvelet √©rintetts√©g k√∂nyvel√©se automatikus, √≠gy v√°ltoz√°sok eset√©n a dokument√°ci√≥ √©rintetts√©g k√∂nnyen meg√°llap√≠that√≥.

t-method ‚Äď GY√ĀRT√ĀSI FOLYAMAT√ĀBRA

 • A gy√°rt√°si folyamat√°bra a minŇĎs√©gtervez√©s egyik alapdokumentuma, a t-method szoftverben folyamatokhoz √©s term√©k vagy term√©kcsal√°dhoz rendelve k√©sz√≠thetj√ľk.
 • A folyamatt√∂rzs fa szerkezete lehetŇĎv√© teszi a gy√°rt√°si k√∂rnyezetet legink√°bb le√≠r√≥ folyamat strukt√ļra l√©trehoz√°s√°t.
 • A gy√°rt√°si folyamat√°br√°kat a mŇĪvelett√∂rzs √©s a grafikai k√©szlet elemeibŇĎl √°ll√≠tjuk √∂ssze, √≠gy nagyon gyorsan a vevŇĎi elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎ dokumentum k√©sz√≠thetŇĎ.
 • A mŇĪvelett√∂rzs adatai bemenetk√©nt szolg√°lnak a t√∂bbi APQP dokumentum k√©sz√≠t√©s√©n√©l is, hozz√°juk rendelt mŇĪveletle√≠r√°s az √ľzemi ter√ľleteken, mint gy√°rt√°si dokumentum funkcion√°lhat.
 • A gy√°rt√°si folyamat√°br√°k megk√ľl√∂nb√∂ztetett jellemzŇĎ √°ltali √©rintetts√©g√©t a Control plan adatainak felhaszn√°l√°s√°val mutatjuk meg, ennek k√∂vetkezt√©ben biztos√≠tott az adat koherencia √©s ez a felhaszn√°l√≥nak nem jelent plusz feladatot.

Hogyan k√©sz√≠ts√ľnk gy√°rt√°si folyamat√°br√°t a t-method szoftverben
t-method ‚Äď AIAG-VDA FMEA

Az FMEA-kban kezelt know how √©s a tapasztalat a v√°llalat val√≥di tŇĎk√©je. Kiemelt jelentŇĎs√©ggel b√≠r ezen adatok v√©delme tov√°bb√° a v√°llalat mindennapjai sor√°n sz√ľks√©ges inform√°ci√≥k gyors visszakereshetŇĎs√©ge.

 • A t-method szoftverben az adatok v√©delm√©t a felhaszn√°l√≥k szerkeszt√©si √©s betekint√©si jogosults√°g√°nak szab√°lyoz√°sa, tov√°bb√° az FMEA sorokhoz rendelt hat√°shely szerinti szŇĪrhetŇĎs√©g is t√°mogatja.
 • A sz√ľks√©ges inform√°ci√≥k gyors el√©r√©s√©t komplex keresŇĎpanel √©s az FMEA minden oszlop√°ra kiterjesztett r√©szletes keresŇĎ t√°mogatja. Teljesen integr√°lt tud√°sadatb√°zis. Az elk√©sz√ľlt dokumentumokat import√°lhatjuk excel √©s pdf form√°tumba.
 • A t-method szoftver t√°mogatja az intelligens √©s azonnali tervez√©st, fenntart√°st √©s kivitelez√©s√©t az FMEA-k haszn√°lat√°nak a gy√°rt√°s minden f√°zis√°ban.
 • A kritikus sorok, kock√°zati pontok megmutat√°s√°t elŇĎre param√©terezhetŇĎ figyelŇĎ rendszer t√°mogatja.
 • Az FMEA √©s a Control Plan adatkoherenci√°j√°t a vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎ k√∂zvetlen adat√°tvitellel biztos√≠tjuk. Az FMEA-k kapcsol√≥dnak az √∂sszes t√∂bbi APQP modulhoz.
 • Az FMEA-k karbantart√°s√°t akci√≥ menedzsment is t√°mogatja, bele√©rtve felelŇĎss√©g √©s k√©szenl√©ti √°llapot figyel√©st.
 • A PFMEA-k k√©sz√≠t√©se √©s menedzsel√©se megfelel a ISO TS 16949, VDA, QS 9000, √©s az AIAG elŇĎ√≠r√°sainak.

Hogyan k√©sz√≠ts√ľnk FMEA-t a t-method szoftverben?
t-method ‚Äď CONTROL PLAN

A Control Plan a minŇĎs√©gtervez√©s azon dokumentuma, melyben a gy√°rt√°si folyamat ellenŇĎrz√©seit tervezhetj√ľk. Az ellenŇĎrz√©sekre, mintav√©telre vonatkoz√≥ elŇĎ√≠r√°sok dinamiz√°l√°suk kapcs√°n gyakran v√°ltozhatnak √©s adattartalmuk megmutat√°sa √ľzemi ter√ľleten is sz√ľks√©ges. A t-method szoftverben a dokumentum koherencia eredm√©nyek√©ppen ez nem jelent plusz feladatot a felhaszn√°l√≥ sz√°m√°ra, tov√°bb√° gyors reakci√≥t tesz lehetŇĎv√©.

 • √öj Control Plan l√©trehoz√°sakor a m√°r elk√©sz√ľlt APQP dokumentumok adatai bemeneti inform√°ci√≥k√©nt szolg√°lnak, √≠gy a Control Plan gyorsan elk√©sz√≠thetŇĎ.
 • A t-method szoftverben lehetŇĎs√©g√ľnk van protot√≠pus, elŇĎgy√°rtm√°ny √©s sz√©ria Control Plan-ek k√©sz√≠t√©s√©re √©s karbantart√°s√°ra.
 • A t-method szoftverben kezelt m√©rŇĎeszk√∂z√∂k √©s azok st√°tusza a Control PlanbŇĎl el√©rhetŇĎk, √©s hivatkoz√°sok beilleszt√©s√©re van lehetŇĎs√©g.
 • A Control Plan adatai bemenetk√©nt szolg√°lnak a t√∂bbi APQP dokumentum k√©sz√≠t√©s√©n√©l is, hozz√°juk rendelt ellenŇĎrz√©sek az √ľzemi ter√ľleteken, mint gy√°rt√°si dokumentum funkcion√°lnak.
 • A Control Plan-ek k√©sz√≠t√©se √©s menedzsel√©se megfelel a ISO TS 16949, VDA, √©s a QS 9000 elŇĎ√≠r√°sainak.
 • Az elk√©sz√ľlt dokumentumokat import√°lhatjuk excel √©s pdf form√°tumba.

Hogyan k√©sz√≠ts√ľnk Control Plant a t-method szoftverben
t-method ‚Äď ELLENŇźRZ√ČSI TERV

A t-method szoftverben az ellenŇĎrz√©si terv a Control Plan adataib√≥l a szoftver √°ltal automatikusan gener√°lt dokumentum. Nagyon nagy elŇĎnye, hogy a felhaszn√°l√≥nak semmit nem kell tenni, ha a Control Plan v√°ltozik az ellenŇĎrz√©si terv is aktualiz√°l√≥dik. Ennek eredm√©nye az is hogy a gy√°rt√°sban haszn√°lt dokumentum adattartalma biztosan megegyezik a vonatkoz√≥ Control Plan adataival.

t-method ‚Äď M√ČRŇźLAP

A t-method szoftverben az m√©rŇĎlap a Control Plan adataib√≥l a szoftver √°ltal automatikusan gener√°lt dokumentum. Nagyon nagy elŇĎnye, hogy a felhaszn√°l√≥nak semmit nem kell tenni, ha a Control Plan v√°ltozik az m√©rŇĎlap is aktualiz√°l√≥dik. Ennek eredm√©nye az is hogy a gy√°rt√°sban haszn√°lt dokumentum adattartalma biztosan megegyezik a vonatkoz√≥ Control Plan adataival.

t-method ‚Äď SZ√ďT√ĀR

A szervezetek sz√°m√°ra plusz feladatot jelent az elŇĎ√≠rt verzi√≥z√°si folyamat biztos√≠t√°sa mellett, hogy az APQP dokument√°ci√≥t a vevŇĎ √°ltal elŇĎ√≠rt nyelveken is elk√©sz√≠tse illetve naprak√©sz √°llapotban tartsa. A t-method szoftverben a dokumentumok kidolgoz√°s√°t √©s karbantart√°s√°t t√∂bbnyelvŇĪ seg√≠tŇĎ funkci√≥ t√°mogatja.

 • A cell√°k kit√∂lt√©sekor a sz√≥t√°rb√≥l kiv√°lasztott sz√∂vegek, sz√∂vegr√©szek beilleszt√©s√©re van lehetŇĎs√©g√ľnk, amennyiben az m√°r a sz√≥t√°rban rendelkez√©sre √°ll.
 • A ford√≠t√°sok elk√©sz√≠t√©s√©t k√∂zponti sz√≥t√°r seg√≠ti, ez√°ltal meggyors√≠that√≥ a nyelves√≠t√©s.
 • A kezelŇĎ fel√ľlet feliratainak megjelen√≠t√©si nyelve, √©s a dokumentumok beltartalm√°nak nyelve, nyelvei a felhaszn√°l√≥ √°ltal szabadon kijel√∂lhetŇĎk.